1. LEGKELENDŐBB CSOKI: SNICKERS
A csokit 1930 óta készítik, és a Mars vállalat akkori tulajdonosának lova után nevezték el.
2. A VILÁG LEGDRÁGÁBB CSOKIJA: LE CHOCOLATE BOX
Egy igazi 2 in 1 termék: kiváló minőségű gourmet (ínyenc - a szerk.) csokoládé válogatott ékszerek kíséretében (fülbevalók, karkötők, gyűrűk). Mindez "potom" 1.5 millió dollárért.
3. SVÁJCI CSOKIFOGYASZTÁS
A világon Svájc jár élen a csokoládéfogyasztásban, az évi egy főre jutó csoki ott több mint 10 kg!
4. CSOKIS FILMEK
A közkedvelt édesség bizony a filmkészítőket is megihlette, néhány csokis filmcím: Csokoládé, Charlie és a csokigyár, A csokoládétörvény, Egy kocka csokoládé, Eper és csokoládé, Vanília és csokoládé, Forró csokoládé, Keserűcsokoládé, Tonhal és csokoládé, Poirot: Egy csokoládésdoboz.
5. A CSOKOLÁDÉ JÓTÉKONY HATÁSAI
A mértékkel fogyasztott magas kakaótartalmú (min. 50%-os) étcsokoládé rendkívül pozitív élettani hatásokkal bír, többek között vérnyomáscsökkentő, emlékezőképesség-javító, jót tesz a szívnek, értágító hatású, hangulatjavító lehet.
6. CSOKITORTAREKORD
A világ eddig elkészített legnagyobb csokitortája számokban:
80 szakács
7 nap
900 tojás
Több mint 1000 kg liszt
Több mint 400 kg csokoládé
7. 1780
Barcelonában a világon egyedüliként ekkor jelent meg az első géppel készített csokoládé.
8. GOMBÓC ARTÚR
A mesében legalább húszféle csokoládét sorolt fel, amit szeret, valamint ezeken túl még minden olyan csokoládét is szeret, amit csak készítenek a világon.
9. HÚSVÉTI CSOKIK
Ma már a húsvét egyik legjellemzőbb kelléke a csokinyúl és -tojás, amelyeknek a tavasz legkelendőbb édességipari termékei.
10. FEHÉR CSOKI ≠ CSOKI
Nem tartalmaz ugyanis kakaómasszát, amely a csokoládé alapja.
11. FORRÓ CSOKOLÁDÉ
Valószínűleg 2000 évvel ezelőtt a maják készíthették először a csokoládéitalt, ám ők még hidegen és keserűn fogyasztották. Európában a 17. század körül kezdték el inni az édes-forró változatot.
A 19. században gyomorbántalmak gyógyítására is használták.
12. KAKAÓFA
Akár 100 évig is elélhet a kakaófa, ám jó minőségű kakaóbabot ennél jóval rövidebb ideig terem.
13. EREDET
1528-ban érkezett a csoki Spanyolországba az Újvilágból: kakaóbabot és a csokoládé készítéséhez szükséges eszközöket hoztak magukkal a hódítók.
13+1. MAJDNEM UNIVERZÁLIS ELNEVEZÉS
A csokoládé a világ valamennyi nyelvén nagyon hasonlóan hangzik, mint a "chocolate". Természetesen országonként más-más az írásmód, ám a hangzása nagyon hasonló. Finnül például suklaa.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése