2013. november 7., csütörtök

13+1 tény, amit a csokiról tudni kell!

1. LEGKELENDŐBB CSOKI: SNICKERS

A csokit 1930 óta készítik, és a Mars vállalat akkori tulajdonosának lova után nevezték el.



2. A VILÁG LEGDRÁGÁBB CSOKIJA: LE CHOCOLATE BOX

Egy igazi 2 in 1 termék: kiváló minőségű gourmet (ínyenc - a szerk.) csokoládé válogatott ékszerek kíséretében (fülbevalók, karkötők, gyűrűk). Mindez "potom" 1.5 millió dollárért.



3. SVÁJCI CSOKIFOGYASZTÁS

A világon Svájc jár élen a csokoládéfogyasztásban, az évi egy főre jutó csoki ott több mint 10 kg!



4. CSOKIS FILMEK

A közkedvelt édesség bizony a filmkészítőket is megihlette, néhány csokis filmcím: Csokoládé, Charlie és a csokigyár, A csokoládétörvény, Egy kocka csokoládé, Eper és csokoládé, Vanília és csokoládé, Forró csokoládé, Keserűcsokoládé, Tonhal és csokoládé, Poirot: Egy csokoládésdoboz.



5. A CSOKOLÁDÉ JÓTÉKONY HATÁSAI

A mértékkel fogyasztott magas kakaótartalmú (min. 50%-os) étcsokoládé rendkívül pozitív élettani hatásokkal bír, többek között vérnyomáscsökkentő, emlékezőképesség-javító, jót tesz a szívnek, értágító hatású, hangulatjavító lehet.



6. CSOKITORTAREKORD

A világ eddig elkészített legnagyobb csokitortája számokban:
80 szakács
7 nap
900 tojás
Több mint 1000 kg liszt
Több mint 400 kg csokoládé



7. 1780

Barcelonában a világon egyedüliként ekkor jelent meg az első géppel készített csokoládé.



8. GOMBÓC ARTÚR

A mesében legalább húszféle csokoládét sorolt fel, amit szeret, valamint ezeken túl még minden olyan csokoládét is szeret, amit csak készítenek a világon.



9. HÚSVÉTI CSOKIK

Ma már a húsvét egyik legjellemzőbb kelléke a csokinyúl és -tojás, amelyeknek a tavasz legkelendőbb édességipari termékei.



10. FEHÉR CSOKI  CSOKI

Nem tartalmaz ugyanis kakaómasszát, amely a csokoládé alapja.



11. FORRÓ CSOKOLÁDÉ

Valószínűleg 2000 évvel ezelőtt a maják készíthették először a csokoládéitalt, ám ők még hidegen és keserűn fogyasztották. Európában a 17. század körül kezdték el inni az édes-forró változatot.
A 19. században gyomorbántalmak gyógyítására is használták.



12. KAKAÓFA

Akár 100 évig is elélhet a kakaófa, ám jó minőségű kakaóbabot ennél jóval rövidebb ideig terem.



13. EREDET

1528-ban érkezett a csoki Spanyolországba az Újvilágból: kakaóbabot és a csokoládé készítéséhez szükséges eszközöket hoztak magukkal a hódítók.



13+1. MAJDNEM UNIVERZÁLIS ELNEVEZÉS

A csokoládé a világ valamennyi nyelvén nagyon hasonlóan hangzik, mint a "chocolate". Természetesen országonként más-más az írásmód, ám a hangzása nagyon hasonló. Finnül például suklaa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése